Rubenski | Hungry! – Film & Food Festival
43
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-43,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Hungry! – Film & Food Festival

In Nederland werkte ik een aantal jaar als online producent voor het Nederlands Film Festival. Een heerlijke baan, die zich alleen lastig liet combineren met emigratieplannen naar Zweden. Maar na een aantal jaren in Zweden, begon het toch weer te kriebelen: ik miste het werken met events en met film.

 

Na rondvraag begreep ik dat de provincie waarin ik woonde, Jämtland, geen filmfestival van formaat kende. En aangezien de regio bekend staat om zijn gastronomie, leek mij de combinatie van eten en film voor de hand liggend. In 2016 was de hoofdstad van Jämtland, Östersund, het toneel voor een UNESCO-meeting over cultuur en gastronomie: de perfecte gelegenheid om een film & food festival te lanceren. De dames en heren van de provincie en de gemeente Östersund zagen dat ook zitten en gaven mij vrij baan om het festival op te zetten. Hungry! was geboren.

 

De Zweden zijn verslaafd aan het opzetten van verenigingen waar het gaat om events. Maar aangezien ik niet veel tijd had Hungry! van de grond te krijgen, besloot ik het festival in mijn eentje te runnen, waarbij ik tijdens het festival gesteund werd door een aantal vrijwilligers.

 

In 2016 en 2017 heb ik een driedaags festival georganiseerd met filmvertoningen op unieke locaties, gecombineerd met culinaire verrassingen, discussies en workshops. Ik was voor beide edities verantwoordelijk voor de programmering, fondsenwerving, technische uitvoering en de marketing.

 

Hoogtepunten waren wat mij betreft:

  • De vertoning in een enorm theater van een lokaal geproduceerde documentaire over een sushirestaurant. De avond werd geopend door de plaatselijke vechtsportorganisatie die een Japans ritueel uitvoerde. Tijdens de vertoning smulde het publiek van verse sushi.
  • De vertoning van de documentaire 10 Billion – What’s on Your Plate? (2015), waarna het publiek een goodiebag met lokale producten kreeg.
  • Voor kids een vertoning van Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971), inclusief Willy Wonka-bingo (mét kans op een gouden ticket, waarmee je een rondleiding door een chocoladefabriek kon winnen) en snoep dat overeenkwam met lekkers op het witte doek.
  • Een drive-in bioscoop met vertoning van de film Chef (2014) op het parkeerterrein van de grootste supermarkt in de provincie.
  • De vertoning van de Franse kanibaalfilm Raw (2016), waarbij het publiek getrakteerd werd op lokaal geproduceerde bloedworst.
  • Een kunstperformance tijdens de vertoning van La Grande Bouffe (1973), waarbij een halfnaakte danseres abstracte foto’s van eten op haar lichaam geprojecteerd kreeg, terwijl het publiek kon genieten van eco-worst en aardappelpuree in de vorm van borsten.

Wanneer?

September 2016 & 2017